20 mars, 2009

Världsnyheter i Dalarna

Destination Dalarna överraskar på årets TUR mässa i Göteborg. För både sommar- som vinterturisterna väntar unika äventyr. Vad sägs om isbjörnar i Orsa och riktigt surfing i Sälenfjällen?

För första gången har Dalarnas största dragplåster samlats i en gemensam monter tillsammans med samtliga turistområden i Dalarna för att locka turister till nya utmaningar. En av huvudnyheterna är naturligtvis Polar World, den nya isbjörnsanläggningen som invigs i maj i Orsa Grönklitt. Isbjörnsanläggningen kommer att vara världens största med sina 40 000 kvadratmeter och ska fungera som en avelsanläggning. Anläggningen har anpassats i samråd med björnexpertis från hela Europa för att vara optimal med bland annat djupa badområden och plats för fiske.

– Det har varit lätt att samla alla företag till en gemensam satsning i år, säger Cecilia Österlind, VD för Siljan Turism och Carl Johan Ingeström, VD Visit Falun som varit engagerade i planeringen av dalamontern. Alla ser storheten och nyttan av att samlas under varumärket Dalarna.

I december är det invigningen för nästa stora nyhet – Experium vid Lindvallen. Experium blir något helt unikt med Sveriges första inomhussurfing där du surfar i vatten med riktiga surfingbrädor – ett äventyrsland du inte sett maken till. – Det här blir en unik möjlighet för oss att erbjuda Sälen även under barmarkssäsongen, säger Urban Jansson som är VD för Experium. Anläggningen kommer att vara klar inför säsongen 2009/2010.

Under dagens presskonferens på TUR mässan i Göteborg presenterades, förutom de två vi redan nämnt, Dalhallas stora satsning på Trollflöjten, den helt nya CykelVasan, stilikonen Karin Larsson som fyller 150 år. Anders Zorns heta spanska period som visas under sommaren i Mora, Världsarvet Falu Gruvas barnvänliga turer i underjorden och Säfsens både längre och brantare downhill för mountainbikes. Designtidningen Form berättade att deras Dalanummer är det nummer som sålt absolut bäst på flera år och i sommar arrangerar de därför en dalaresa i designens tecken.

– Jag tror att vi presenterar Sveriges två största händelser i år, säger Lotta Magnusson, länsturismchef i Dalarna. Isbjörnsanläggningen och Experium blir svårslagna. Det känns riktigt roligt att representera Dalarna här på TUR mässan i Göteborg.

Länk: www.dalarna.se

Kommentarer

nice 17:59:31 2009-03-20

ser inte dumt ut det där 🙂 (bilden)