Den 21 mars anordnar Chalmers Sjösäkerhetscentrum för första gången en kurs i sjösäkerhet för synskadade ungdomar. Det är ungdomar från föreningen “Unga synskadade väst” som vill veta mer om nödrutiner ombord på färjor och passagerarfartyg.
Under kursen får ungdomarna svar på frågor som: Hur låter olika larm? Vad gör man vid olika larm ombord? De får prova flytvästar och överlevnadsdräkter samt ta plats i livbåt och medverka vid sjösättning av livbåt. De får också öva sig att använda handbrandsläckare och brandfilt.
– Unga synskadade är – precis som alla andra unga – mer reselystna och vågar nog lite mer än tidigare generationer. Det finns enligt uppgift ingen i gruppen som inte varit utomlands. De klarar sig uppenbarligen bättre än vi seende kan förstå. Däremot så vill de veta och inte gissa. Alltså går de ett antal olika kurser för att täppa till eventuella luckor, säger Lars Eric Carlsson, tekniklektor vid Institutionen för sjöfart och marin teknik.
Kursledaren Jörgen Emanuelsson kommer att se till att deltagarna, efter avslutad kurs, känner sig mer säkra på den utrustning och de rutiner som finns ombord på färjor och passagerarfartyg beträffande fartygets övergivande samt brandbekämpning. De ska veta hur olika larmsignaler låter, vart de ska bege sig och vilken utrustning som används.
– Det är sannolikt första gången en praktisk sjösäkerhetskurs genomförs för blinda. Ingen har hört talas om detta förut. Vi kommer att närma oss detta med stort mått av ödmjukhet och hoppas naturligtvis på att leva upp till alla förväntningar. Vi ser gärna att vi får fler förfrågningar i framtiden, säger Lars Eric Carlsson.