18 mars, 2009

Vrak, spökskepp och sjunkna skatter på Marinmuseum

I Östersjöns mörka vatten döljer sig mängder med vrak. Nu öppnar Marinmuseum sin utställning om de senaste årens mest spektakulära fynd. På 125 meters djup mitt ute i Östersjön står ett märkligt och fascinerande 1600-talsvrak som är så välbevarat att det ger intryck av att fortfarande färdas fram.

Fock och stormast står på plats och här och var på skeppet stirrar underliga träskulpturer ut i det svarta vattnet. Marinarkeologerna kallar vraket för ”Spökskeppet” och det är bara ett av alla fynd som gjorts i Östersjön de senaste åren.

Nu öppnar Marinmuseum i Karlskrona sin nya utställning om marinarkeologi. Där berättar vi om några av de mest fantastiska upptäckter som gjorts sedan Vasa lokaliserades. Vi följer marinarkeologernas undersökningar av bland annat de omtalade Dalarövraket och Spökskeppet, det senare känt från tv-serien Vrakletarna.

Förmodligen finns det hundratusentals vrak och andra lämningar varav en stor mängd ännu är oupptäckta. Tack vare Östersjöns bräckta vatten och avsaknaden av skeppsmask bevaras de sjunkna skeppen bättre än i några andra hav. Därmed blir de fantastiska skatter för de marinarkeologer som utforskar vraken.

Statens maritima museer arbetar för bevarandet av det maritima kulturarvet. Vi driver Marinmuseum, Sjöhistoriska museet och Vasamuseet. Utanför museerna verkar vi i en rad nationella och internationella projekt inom marinarkeologi, kulturmiljöfrågor och maritima nätverk.

Länk: www.maritima.se

(Foto: SMM)