16 mars, 2009

Sjösäkerhet och ekonomisk återhämtning i fokus

Vid veckans sammanträde i Strasbourg väntas Europaparlamentet säga ja till ny lagstiftning som rör sjösäkerhet och passagerares rätt till ersättning vid olyckor till sjöss. Ekonomisk återhämtning i Europa står i fokus för onsdagens prioriterade debatt och omröstningar.

Tjeckiens vice premiärminister Alexandr Vondra och kommissionens ordförande José Manuel Barosso finns på plats i Strasbourg för att informera om agendan för stats- och regeringschefernas vårtoppmöte som äger rum den 19-20 mars. Efter avslutad debatt väntas Europaparlamentets ledamöter anta flera skriftliga resolutioner om bland annat Lissabonstrategin och klimatarbetet inför toppmötet.
Debatt: onsdag 11 mars
Omröstning: onsdag 11 mars

Nationella åtgärder för ekonomisk återhämtning kan äventyra konkurrenskraften i Europa om inte åtgärderna koordineras gemensamt. Det är budskapet från utskottet för ekonomi och valutafrågor. Ledamöterna röstar om ett initiativbetänkande som föredras av Elisa FERREIRA (PES, PT). Europaparlamentet röstar även om riktlinjerna för de kommande årens sysselsättningspolitik i medlemsstaterna. Den svenske socialdemokraten Jan ANDERSSON (PES) och utskottet för sysselsättning och sociala frågor räknar med att arbetslösheten i EU kommer att öka från fjolårets 7 procent till 8,7 procent i år.
Debatt: onsdag 11 mars
Omröstning: onsdag 11 mars

Efter två behandlingar i Europaparlamentet och långa förhandlingar i rådet finns nu ett gemensamt utkast från förlikningskommittén om ny sjösäkerhetslagstiftning. Lagstiftningspaketet består av sju delar och innehåller bland annat förtydligande kring passagerares rätt till ersättning i samband med olyckor till sjöss.
Debatt: tisdag 10 mars
Omröstning: onsdag 11 mars

Europaparlamentet debatterar och röstar om framstegsrapporter när det gäller framtida EU-medlemskap för Turkiet, Kroatien och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien.
Debatt: onsdag 11 mars
Omröstning: torsdag 12 mars

Bland övriga lagstiftningsförslag som debatteras och går till omröstning i veckan finns säkerhetskrav på motorfordon, transportavgifter för tunga fordon, åtgärder för begränsa industriutsläpp och allmänhetens tillgång till handlingar från EU-institutionerna.

Parallellt med Europaparlamentets sammanträde i plenum, möts flera utskott under veckan för omröstningar. Det gäller bland annat miljö- och folkhälsoutskottet som röstar om gränsöverskridande patienträttigheter på torsdag.