12 mars, 2009

Utredare vill öka vattenbruket i Sverige

Det finns goda förutsättningar att öka vattenbruket i Sverige. Det konstateras i en statlig utredning om vattenbruk i Sverige som lämnats till regeringen i dag. “Det växande vattenbrukslandet” innehåller ett förslag till handlingsplan som omfattar 13 punkter.

– Jämfört med våra grannländer har Sverige ett litet vattenbruk. Det gör utredningen intressant. Förslagen kan öppna för nya möjligheter. Det är värt att gå vidare och bygga ut det svenska vattenbruket och ta vara på de möjligheter som finns, bland annat när det gäller rödingodling i Norrlands inland och musselodling på Västkusten. Vi har redan tagit initiativ till att stödja ett utvecklingscenter för röding i Jämtland, säger Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad.

Vattenbruket ökar snabbt i världen, snart är varannan matfisk odlad. Men vattenbruket måste också fortsätta att öka kraftigt om mänskligheten ska kunna fortsätta att konsumera fisk och skaldjur i samma omfattning som i dag. Det visar FN:s livsmedelsorganisation FAO.

I Sverige är det emellertid fortfarande en förhållandevis liten näring såväl jämfört med andra näringar inom landet som med vattenbruket i andra länder, trots att landet är rikt på inlandsvatten. Det gör förutsättningarna goda för en utbyggnad.

Regeringens utredare, Håkan Larsson, pekar särskilt ut de reglerade sjöarna och kraftverksmagasinen längs de utbyggda älvarna i norra Sverige som en stor outnyttjad resurs i landet, som bör kunna användas för vattenbruk. Odling av musslor och ostron på västkusten har också goda förutsättningar att öka.

Utredningen innehåller ett förslag till handlingsplan som syftar till att förbättra förutsättningarna för utveckling av att ett ekonomiskt och ekologiskt bärkraftigt vattenbruk i Sverige. Handlingsplanen omfattar 13 konkreta punkter.

En del av handlingsplanen är att ge Fiskeriverket ett förstärkt samordningsansvar för vattenbruksfrågorna när det gäller information, rådgivning och statistikinhämtning på området. Utredaren föreslår därför att ett särskilt samordningskansli inrättas på verket.

Bland övriga förslag märks en utökad regional tillsyn av vattenbruksanläggningar, förbättrad vattenplanering för att underlätta etablering av anläggningar samt särskild miljöuppföljning för övervakning och analys av vattenbrukets miljöeffekter. Vidare betonas vikten av det svenska EU-ordförandeskap under 2009 och möjligheterna att bidra till EU:s kommande strategi för en hållbar utveckling av vattenbruksnäringen i Europa.

Länk: http://aktuellt.fiskeriverket.se