5 mars, 2009

Världens bästa seglande tjejer till VM i Lysekil

Världens tolv bästa besättningar bjuds in till VM i dammatchracing i Lysekil under Lysekil Women’s Match 27 juli – 1 augusti. Arrangemanget befäster därmed sin ställning som ett av de viktigaste för de tjejer som kappseglar på den här touren och Lysekils rykte var redan tidigare i topp. Tre svenska skeppare finns med på listan.

Matchracing för damer är en ny gren på OS-programmet 2012 i London, vilket gör VM i Lysekil i sommar till ett av de viktigaste evenemangen inom segelsporten. De bästa matchracingtjejerna i världen gör upp om världsmästartiteln och dammatchracingens största prispengar, 50 000 Euro, under den femte upplagan av Lysekil Women’s Match, tidigare med världscupstatus.

Idag bjuds de tolv bästa besättningarna i världen in till det prestigefyllda evenemanget. Skepparna bjuds in efter världsrankinglistan “ISAF World Match Race Ranking list”, vars senaste uppdatering släpptes igår, den 4 mars.

Inbjudan går därmed till regerande världsmästaren tillika etta på rankinglistan, Claire Leroy från Frankrike, som har som mål att ta sitt tredje raka VM-guld med sitt Team Ideactor. Därefter är de tio följande på rankinglistan inbjudna samt ett “wild card” till en svensk besättning, som Svenska Seglarförbundet (SSF) och arrangerande segelklubben Lysekils Segelsällskap Gullmar (LSSG) gemensamt beslutar om.

Med bland de elva bäst rankade i världen och därför bland de tolv åtråvärda inbjudningarna till VM i Lysekil finns två svenska skeppare. Linda Rahm, Team Stena Bulk, är rankad tvåa i världen och vann Lysekil Women’s Match i fjol. Hon kommer att försvara sin titel och slåss om VM-guldet och de åtråvärda prispengarna.

Anna Kjellberg, Team Carpe Diem, lyckades ta sig upp till en elfte plats på rankingen och knep därmed den sista inbjudan.

– Det känns jätteskönt, säger en lättad Anna Kjellberg. Vi var osäkra på hur de andra lagen presterat sedan den senaste rankingen så visst har det varit nervöst. Lysekil Women’s Match var först inom världscupseglingen att ge oss ett wild card (2008) och förra året blev också vårt stora genombrott internationellt.

Visserligen är Anna Kjellberg en rookie inom den absoluta matchracingtoppen men i sin besättning har hon idel rutinerade tjejer, bland andra Malin Källström som var Team Carpe Diems coach förra året.

– Detta blir mitt första VM någonsin och jag är väldigt glad att vi har tid att göra en rejäl satsning. Det blir det första stora klivet i vår satsning mot OS 2012, avslutar Anna Kjellberg.

12 inbjudna skeppare (i rankingordning):
1. Claire Leroy FRA
2. Linda Rahm SWE
3. Lucy MacGregor GBR
4. Lotte Meldgaard Pedersen DEN
5. Silke Hahlbrock GER
6. Elizabeth Baylis USA
7. Katie Spithill AUS
8. Sabrina Gurioli ITA
9. Sally Barkow USA
10. Nicole Souter AUS
11. Anna Kjellberg SWE
12. WILD CARD SWE

ISAF Women’s Match Racing World Championship 2009 / Lysekil Women’s Match är med 50 000 Euro i prispengar världens största tävling i matchracingsegling för damer. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande matcher som lätt kan förstås och följas av publiken. Tolv av världens främsta kvinnliga matchracingskeppare deltar varje sommar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. Huvudsponsorer för Lysekil Women’s Match är Preem och Stena Bulk, med Carpe Diem Beds of Sweden, Concordia Maritime, Sebago och Lysekils Kommun som partners. Evenemanget arrangeras 27 juli-1 augusti.

Länk: www.lysekilwomensmatch.se

Foto: Dan Ljungsvik.

Kommentarer

S. Ilvia 14:21:16 2009-03-05

De här ser verkligen ut att klara sig utan varken Gustaf (kommentaren om Kvinnor på sjön) eller andra gubbstruttar ombord.

Lotta 15:14:19 2009-03-05

Varför skulle de inte klara sig ombord utan nån gubbe?