25 februari, 2009

Se filmen! – Testa att grinda på Ericsson 1

På lördag kan alla som har drömt om att kliva ombord på en äkta VO 70 racer göra det. Och inte på vilken som helst utan Ericsson 1, som deltog Volvo Ocean Race 2005-06. Nu ligger den på Stockholmsmässan. Allt för sjön öppnar på lördag den 28 februari och pågår till och med söndag den 8 mars. Se film inför mässan: http://www.boattube.eu/video/1801/Full-fart-på-Allt-för-Sjön

Det var med skohorn som VO 70-båten Ericsson 1, pressades in genom mässdörrarna förra veckan. ”Ettan” är den största båt som visats på Allt för Sjön. Ericsson 1 är öppen för alla besökare på mässan. Skepparen på Ericsson 1, Thomas Blixt, finns på plats med delar av sin besättning, samt besättningsmän som deltagit i de pågående VOR-seglingarna.

I montern hålls också en grindertävling, där det gäller att vinscha en av de stora ”skotkvarnarna” som används för att skota och hissa segel med på de stora båtarna. Alla som deltar får priser och i montern visas filmer från Ericsson 3 och 4, båtarna som nu kappseglar i Volvo Ocean Race. Dessutom får besökaren information om Ericsson Jr Cup, en lagkappsegling för juniorer i C55-jollar som seglas under Stockholm Stopover 14 – 25 juni i år.

Båtarna i Volvo Ocean Race kommer då att angöra Skeppsbron i Stockholm. Program och detaljer kring stoppet presenteras i montern.
Det kommer under mässan också finnas möjlighet att träffa seglare från Ericsson Racing Team.

Fakta: Volvo Open 70, är 70 fot lång, eller 21,4 meter. Den har en mast som är över 30 meter hög. Svängkölen är 4,5 m djup och båten väger 14 ton. När båten har alla segel hissade är segelytan 855 kvadratmeter, motsvarande tre tennisplaner.

Båtmässan för hela familjen
Nordens största båtmässa, Allt för sjön, är i princip lika stor i år som förra året. Här visas cirka 500 båtar, varav flera är världspremiärer. Tillbehörsdelen, som har ökat i år, är numer norra Europas största tillbehörsmässa.

Aktiviteter
Allt för sjön är en mässa för alla i familjen, ung som gammal, och här finns förutom båtar och tillbehör, aktiviteter för alla. De minsta kan träffa Rummel & Rabalder, konstruera och tävla med egenbyggda ”mjölkbåtar” i Milko Box Cup eller besöka WWFs Panda-klubben. De lite äldre, och de som var med när det begav sig, tittar säkert gärna in i Classic Boat Show som har temat Aktersnurra 100 år, och där alla gamla fina utombordare visas.

Framtidsavdelning
Midnight Sun – en båt som drivs med solceller, en superlätt räddningsbåt, en räddningskapsel, ett fiffigt marinlås, en räddningsbåt i kolfiber m.m. är sevärdheter i Innovations & Designmontern.

Dessutom finns en kajakavdelning på mässan som har vuxit i år. Antalet utställare är fler och i avdelningen hålls föredrag varvat med filmvisning. Här finns också en pool där man får provsitta olika kanoter och, om man vill, prova på en eskimåsväng.

Länk: www.alltforsjon.se