25 februari, 2009

Bättre sjökort över Stavsudda

Hydrographica är ett svenskt företag som producerat sjökort för båtsporten i mer än 25 år. Att sjömäta och ge ut sjökort över kustområden är inte tillåtet enligt svensk lag, men Hydrographica har Försvarsmaktens och Sjöfartsverkets tillstånd att parallellt med den officiella statliga sjökortsutgivningen producera detaljerade specialsjökort enbart för båtsporten.

I Stockholms skärgård och i Östergötlands och Blekinges skärgårdar har Hydrographica under de senaste tio åren hunnit ge ut ett 40-tal specialsjökort som höjt säkerheten till sjöss och blivit oerhört uppskattade av båtfolket. Nyligen utkom 4 kort över Koster, företagets första specialsjökort på västkusten.

Senast ut i raden av specialsjökort i Stockholms skärgård är 2 kort i mellanskärgården, täckande Norra och Södra Stavsudda. De nya sjömätningarna har visat på förvånansvärt mycket brister och avvikelser gentemot de ordinarie sjökorten, flera nya grund har kartlagts och många grund har fått ny och korrekt position. Förhoppningsvis kan båtfarare i detta område nu navigera säkert på ännu mer “vitt vatten”, och en hel del fina naturhamnar kommer säkert gå att hitta.

De nya specialsjökorten över Norra och Södra Stavsudda premiärvisas på båtmässan “Allt för Sjön” i Stockholm, monter C18:24.
www.hydrographica.se