18 februari, 2009

Fortum vill bygga fullskalig vågkraftspark på västkusten

Fortum har tillsammans med Uppsala universitet tidigare satsat resurser i en testanläggning för vågkraft utanför Lysekil. Nu har Fortum och Seabased Industry, den svenska leverantören av utrustningen, tagit nästa steg och lämnat in en intresseanmälan till Energimyndigheten om investeringsstöd till en fullskalig anläggning med 500 aggregat och en effekt på 10 MW, en sammanlagd investering på nära en kvarts miljard kronor.

Vi ser vågkraft som en viktig del i jakten på framtidens energi. Fortfarande är vågkraften under utveckling, men vi bedömer att den är så intressant att vi nu vill undersöka möjligheterna till en vågkraftsanläggning i full skala, säger Göran Hult chef för Fortums vattenkraft.

Vatten i rörelse innehåller mycket energi och har potential att utnyttjas en stor del av tiden. Beräkningar visar att det enbart i det relativt lugna Östersjön skulle gå att få ut omkring 24 TWh. Det motsvarar nästan all den el som samtliga svenska hushåll förbrukar under ett år.

Den vågkraftsanläggning som intresseanmälan avser beräknas kosta närmare en kvarts miljard kronor och vi hoppas att Energimyndigheten kan bidra med en delfinansiering. En storskalig anläggning skulle bidra till en snabbare utveckling av denna förnyelsebara energikälla till en kommersiellt fungerande produktionsform och det är viktigt enligt Göran Hult.

– Regeringens ambitiösa mål med en utökning av elcertifikatssystemet till 25 TWh förutsätter att alla tillgängliga källor till förnybar energiproduktion utnyttjas. Vi bedömer att vågkraftenhar mycket stor potential, avslutar Göran Hult.

Bakgrund:

Energimyndigheten har fått i uppdrag att stötta och stimulera utvecklingen av kommersiellt gångbar förnyelsebar energiproduktion genom investeringsstöd. Myndigheten har nu som första steg begärt in intresseanmälningar. Efter det att Energimyndigheten lämnat besked om hur de ställer sig till ansökan, något som sker senare i år, fattar Fortum beslut.

Seabased Industry AB är ett Uppsalabaserat företag som utvecklar en ny teknik för att utvinna energi ur havsvågor. Företaget är nära kopplat till den forskning om vågkraft som sker vid Uppsala universitet.