1 oktober, 2008

Galjonsfigur vid Dalarö bärgas och skannas

I veckan bärgas och undersöks galjonsfiguren från det intakta Dalarövraket från slutet av 1600-talet. Galjonsfiguren är cirka 1,90 meter lång, utformad som ett lejon och har stora likheter med Vasas galjonsfigur. Med hjälp av avancerad utrustning ska träfiguren 3D-skannas på land innan den på torsdag läggs tillbaka på vrakplatsen där arkeologerna fann den.

Sedan våren 2007, då nyheten om det sensationellt välbevarade vraket släpptes, har arkeologer från Statens maritima museer dykt på platsen vid flera tillfällen för att dokumentera vraket och ta reda på mer om dess historia. Vraket är cirka 20 meter långt och trots att en kanon står kvar i sin lavett på fördäck så tror arkeologerna inte att det har använts som ett rent krigsfartyg. Men lejonet kanske kan ge arkeologerna en fingervisning om vem som ägde fartyget.

– Det var inte vilka skepp som helst som fick ett lejon som galjonsfigur. På 1600-talet var lejonet en symbol för makt och galjonsfiguren var ett sätt för fartygsägaren att kommunicera sin ställning och status, säger Andreas Olsson, chef för arkeologiska enheten vid Statens maritima museer.

DOKUMENTATION
– Lejonet har legat på sidan i bottensedimentet och har blivit eroderat och det är svårt att dokumentera det under vattnet. Därför tar vi upp galjonsfiguren tillfälligt. Den är intressant att jämföra med Vasas skulpturer. Bland annat ska vi ta prover som kan visa om den en gång var målad och i så fall hur, berättar Andreas Olsson.

Dokumentationen på land sker med en optisk 3D-skanner som kommer från Vasamuseet, där den används för säkerhetskopiering av träskulpturer. Skannern kan ge en noggrannhet ner till en tusendels millimeter vilket gör att ett skannat föremål kan rekonstrueras tredimensionellt, ned i minsta detalj, utifrån en datafil.

ETT MUSEUM UNDER VATTEN
Galjonsfiguren bärgades i måndags. Arbetet med att skanna galjonsfiguren beräknas ta två dagar. På torsdag läggs den tillbaka där man fann den, på bottnen framför Dalarövrakets förskepp.

– Många undrar nog varför vi lägger tillbaka den. Vår ståndpunkt är att vrakplatsen är en unik, orörd och helt magisk 1600-talsmiljö som bör bevaras som den är – ett fantastiskt museum under vatten. Genom planerna på en dykpark i Dalarö så är vår förhoppning att den här och andra vrakplatser i området ska bli mer tillgängliga för allmänheten i framtiden, säger Andreas Olsson.

Bilden:
I måndags bärgades Dalarövrakets galjonsfigur. Under två dagar ska den dokumenteras med hjälp av 3D-skanning. Foto: Anneli Karlsson, SMM.