Härnösands Segelsällskap är den näst äldsta båtklubben i landet med sina 150 år. Bara Kungliga Segelsällskapet (KSSS) är äldre. 150-årsjubileet firas under hela året men den stora dagen blir 19 juli med jubileumsregatta, sprinttävling för jollar och aktiviteter i land hela dagen. Sjöräddningssällskapet, som inviger sin nya station i Härnösand i år, är också på plats.
– Härnösands Segelsällskap startades redan 1858 av 46 personer, berättar ordföranden Magnus Boström.
1908 byggdes det första klubbhuset på Kanaludden. Tyvärr är huset rivet idag på grund av att en ny simhall skulle byggas just där.
Det har hänt mycket i klubbens historia och än idag är man en stor förening och aktör inom Härnösands kommun.
1958 firade klubben sitt 100-årsjubileum med en jubileumsregatta och SM för Neptunkryssare. Staden var då också målgång för en större havskappsegling.
På 70-talet byggdes varvsområdet ut rejält och för 13 år sedan övertog klubben hamnen från kommunen och man driver nu all fritidsbåtsverksamhet i staden.
– Vi sköter driften och äger allt material. Vattenområdet hyr vi, berättar Lennart von Post, tidigare ordförande i HSS.
Ett av klubbens största arrangemang rent tävlingsmässigt var JSM 1981 med 240 deltagare i fyra olika jolleklasser. 100 funktionärer arbetade och 1 000 besökare kom till Härnösand för att titta på tävlingarna.
– 1992 ordnade vi SM för IF-båtar med 36 deltagare. Enligt deltagarna var det bäst arrangerade SM:et någonsin, såväl på land som till sjöss, säger Lennart von Post.
Under många år ordnade klubben ett båtlotteri. Det började redan år 1900 och höll på fram till 1965. Från början var det stora, fina båtar som lottades ut. Mängder med lotter såldes utmed hela kusten i närheten av Härnösand. Det bidrog till att staden redan tidigt fick ett stort båtinnehav. 1939 bestod priset av en 30 kvadratmeters skärgårdskryssare. Med åren minskade dock båtarna i storlek. 1948 var priset en passbåt med en Penta utombordare. 1955 bestod priset av två ekor och 1965 var förstapris en jolle. Sen var det slut med båtlotteriet.
Lubbe Nordström hör till klubbens mest kände medlem någonsin och han reste hit från Stockholm tillsammans med Calle Möller i en Petterssonbåt.
I dag har klubben 500 medlemmar. De arbetar just nu aktivt med att bygga egna, fasta byggnader för båtuppställning, med bygglov från kommunen.
– Medlemmarna äger sitt eget ”garage” och kan sälja det till någon annan om de senare vill. Totalt finns det plats för 200 båtar på varvet och idag ligger cirka 180 båtar här, säger Lennart von Post.
Klubbens jubileumsprogram började redan vid båtmässan Allt för sjön i Älvsjö där den deltog med en utställning. Ytterligare en utställning om klubben finns på Konsthallen i Härnösand. Under året arrangeras tävlingar som Härnön Runt, Hemsön/Lungön Runt samt historiens första SM för 2-Krona 15–17 augusti.
– På Sveriges nationaldag överlämnar Rikskommittén Sveriges Nationaldag en svensk flagga till oss med anledning av vårt 150-årsjubileum, säger Magnus Boström.
I juni kommer Briggen Gerda från Gävle på besök och då ordnar klubben en eskader som möter skeppet. Årets sista arrangemang blir ett releaseparty för den årsbok klubben har tagit fram, ”Båtliv vid Höga kusten, 150 år med HSS”.
Text: Anne Adre-Isaksson
Foto: Örjan Leek