SMHI:s statistik över Göteborgsvädret de senaste 50 åren indikerar att det vid Ostindiefararens hemkomst till Göteborg blir 15 grader varmt och 5 m/sek sydsydvästlig vind ankomstdagen 9 juni. Och inte en enda droppe regn!
Om det händelsevis blåser in ett litet mörkt moln in över Göteborg mitt på dagen, då skeppet stävar in mot Älvsborgsbron, så faller endast 2 mm regn.
Allt om man ska tro på det statistiska medelvärdet för Göteborgsvädret den 9 juni ända sedan 1957.
För de säkert hundratusentalet åskådare som tar emot Ostindiefararen blir det nära nog ett kanonväder. Men hur blir det för besättningen ombord?
– Under Kinaexpeditionen har Götheborg klarat tropiska stormar, skyfall och extrem värme, så även om det skulle bli lite motvind i Kattegatt ska det inte störa skeppets slutspurt mot hemmahamnen, säger kapten Peter Kaaling.
Och solsken är så klart ett plus!
Av 50 års Göteborgsväder att döma är risken för ett ruskväder nästan obefintlig. Bara en gång kröp termometern ner till 10 plusgrader, det var för 22 år sen. Toppnoteringen från 1988 lyder på +22,3 grader för lunchtid en 9 juni under de senaste 50 åren.
Vanligast för just detta datum är sydliga och sydvästliga vindar och inget regn. På 50 år har det bara åtta gånger kommit mer än 5 mm under hela dygnet.
– Låt oss hoppas att vädrets makter också läst SMHI-statistiken, säger Anki Sande, evenemangsansvarig för mottagningen i Frihamnen den 9 juni.
Göteborgarna kan lugnt packa kaffekorgen för att hitta sig en bra utsiktsplats vid älven.